Gerişhan | Yalıkavak

ÖZEL BİR EV; 
YALIKAVAK’TA BİR TAŞ HAN…

İşveren: Tülin & Sönmez KANTMAN
 
Yer:  Muğla, Bodrum, Yalıkavak 
 
Yıl: 1997

Yalıkavak’ın güneybatı yamaçlarında konumlanan Geriş Köyü, eski ve son derece şirin bir yerleşim yeridir. Köy 360 derecelik bir panoramaya sahip ve köye çıkan yol sizi son durakta sadece bu köye ulaştırmakta… Köyün içinde, denizin ve yeşilin bir arada olduğu muhteşem manzarası ile Geriş Han; sakinlerine, kendine özgü ve huzurlu bir yaşam sunuyor.

 Kalın taş duvarları ile, yazın sıcağını, kışın soğuğunu dışarıda bırakan bu taş yapıya Geriş Han adının verme sebebim ; üst katta sokak esprisindeki hole açılan sıra sıra, karşılıklı odaları ve zemin katta birbirine açık, bir arada yaşamı sunan ana mekanıydı. 

260m² kullanım alanına sahip evin duvarlarında sarı rengin hakimiyeti, mobilyaların sıcak renkleri, bu sert yapıyı daha sıcak bir hale getirdi. Her biri yalnızca birer kat taşıyan iki merdivenin ve kulelerinin iç mekanda ve dış cephede yarattıkları etki tasarımı gerçekten özel kıldı. Girişi simgeleyen küçük çatı, sıcacık bir eve geldiğimizin habercisi sanki. Bahçe merdivenlerinden evin girişine doğru çıkılırken de karşılaşılan her detay bunu doğrulamaya devam ediyor. 

Ön bahçe ise, hem manzaraya hem de yaşanan evin güzelliğine hakim havuz terası, bir köşesine gizlenmiş snack-barı, bahçe duvarlarındaki nişleri, minik yapay deresi ve bahçeye renk katan diğer detayları ile evdeki özel yaşamı dış mekanda da yansıtıyor. Mutfak, yemek ve oturma bölümleri birbirine bağlı, mekanda büyük bir hana ait ortak salon edasıyla ayrı ayrı yaşam alanları yaratıldı. Büyük kanepe eklektik tarzda, 18.y.y. esintisi taşıyor. Şömine duvarı salonda odak noktası. Bu duvar Doğu Anadolu evlerinden esinlenerek tasarlandı; ortada şömine solda ve sağda nişler ve asimetrik merdiven sitili duvarda geometrik bir etki yarattı. Açık mutfak ve yemek bölümündeki masa orta çağ görünümünde, sapelli ağacından yapıldı. Mutfakta bulunan “maltızlı” ocağı, Milas yöresinden eski evlerden çıkma ekmek tuğlası ile yeniden hayat buldu. Mutfak dolap kapakları el boyaması… Mutfak tezgahının önünde, yine eski tuğlalardan yapılmış mutfak adası konumlandırıldı. 

Eski taş evlerin avlularında bulunan tuğla nişlerden hareketle oluşturulmuş köşe, özel apliği ve yaşmak bağlı turşu küpü ile dikkat çekiyor. Fransız konsol, ceviz ağacından ve 70 yıllık. Konsol üzerindeki çerçeveli ayna Hint esintisi taşıyor. Çalışma odasındaki masa ve sandalyesi mütaharrik eski, 70 yıllık, viyana imzalı. Bu oda son derece sade döşendi. Tüm dekorasyonunda kullanılan detayları ile de ev, han esprisini sürdürmeye devam ediyor. 

Üst katta boydan boya bir hol karşılıyor misafirlerini. Bu hol, taş döşemesi ve konumlanışı ile bir sokak sanki. Yatak odaları ise her biri için özel tasarlanmış farklı yatak takımları ile evin geneline hakim olmuş sitilin devamını oluşturuyor.